בקיצור |
|
בעולם הניווט הימי, מהירות הספינות נמדדת באופן מסורתי ב"קשרים ". למונח זה, שעשוי להיראות יוצא דופן עבור אלה שאינם מכירים את הז'רגון הימי, יש מקור מרתק וחשיבות היסטורית. מערכת המדידה של הצמתים אפשרה למלחים לחשב את המהירות והמרחק שנסעו, הרבה לפני הופעתן של טכנולוגיות מודרניות. כיום, אפילו עם מכשירים אלקטרוניים מתוחכמים, יחידה זו נמשכת, מעידה על ההתפתחות וההמשכיות של פרקטיקות ימיות.
מקור והגדרת צמתים
על פני האדמה, המהירות מתבטאת לעתים קרובות בקילומטרים לשעה. עם זאת, בים, מלחים משתמשים ביחידה מובחנת: הקשר. קשר שווה ערך לקילומטר ימי לשעה, בערך1.85 ק"מ לשעהו יחידה זו מוצאת את מקורותיה בשיטה ישנה בה נעשה שימוש בחבל עם צמתים, מרוחק 14.4 מטר, למדידת המהירות. המלחים ספרו את הצמתים שהשתתפו על החבל כדי להעריך את מהירותם. תרגול זה נתן את שמו ליחידת המדידה ששימשה כיום.
אלף המלח ארוך יותר מהמייל היבשתי מכיוון שהוא מודד בערך1.85 ק"מו הבדל זה מוסבר על ידי הצורך ביחידה המותאמת למרחבים האוקיאניים העצומים. עיבוד זה היה חיוני לדפדפנים שהיו אמורים לנסוע למרחקים ארוכים בים.
ההיסטוריה וההמצאה של הסירה על הסירה
בין15ᵉ והמאה 17ᵉמשלחות ימיות היו מסוכנות בגלל היעדר מדדים מדויקים של מהירות ומרחק. כדי לנווט ביעילות, היה חשוב לדעת מידע זה. בהקשר זה המציא מלח גאוני את הסירה בסירה.
מכשיר זה כלל חבל ארוך שהתגלגל סביב סליל, הסתיים במשקל עץ. צמתים נעשו במרווחים קבועים על החבל. על ידי שיגור החבל מאחורי הספינה והשתמש בשעון חול כדי לתזמן את הזמן שבמהלכו הצמתים הצטמצמו, הקצינים יכלו לחשב את מהירות הספינה. המצאה זו הייתה התקדמות משמעותית לניווט באותה תקופה.
מטכניקות העבר וכלה במכשירי היי-טק
עם הזמן התפתחו שיטות המדידה. כיום, אף על פי שמונחים "קשרים" ו- "Lochs" משמשים תמיד, הם מייעדים מכשירים אלקטרוניים מדויקים גבוהים. Lochs מודרניים משלבים גנרטורים חשמליים עם רוטור ומערכות באמצעות צינורות למדידת לחץ מים.
חידושים טכנולוגיים אפשרו לתקנן אמצעים אלה. לקראת סוףשנות העשריםאלף המלח אומץ בינלאומי כסטנדרט. בשנות החמישים, ארצות הברית גם אימצה אותה, ובכך חיזקה את אחידות נוהלי הניווט ברחבי העולם. מעניין לציין כי יחידות מדידה אלה משמשות גם באזור התעופה, שם טייסים מכריזים לעתים קרובות על מהירותם בקשרים.
התמדה של יחידות ימיות בתעופה
▶
מרתק לציין כי היחידות המשמשות למדידת מהירות הים מצאו את מקומם בשדה האוויר. טייסי מטוסים מסחריים, לפני המריא, לעתים קרובות מודיעים לנוסעים על קשרי הקשר שלהם. תרגול זה מראה כי יחידות היסטוריות אלה עדיין רלוונטיות כיום, אפילו מעבר לעולם הימי.
אימוץ זה על ידי תעופה מדגיש את החשיבות המתמשכת של צמתים בעולמנו המודרני. ראוי לציון לראות כיצד יחידת מידה שנולדה מחבל פשוט עם קשרים חצתה את מאות השנים כדי להפוך לסטנדרט במגזרים שונים. זה מעיד על כושר ההמצאה האנושי והיכולת להתאים פתרונות ישנים לצרכים עכשוויים.
בעוד הטכנולוגיה ממשיכה להתקדם, כיצד ישפיעו נוהלי ניווט היסטורי על עתידם של טיולי ים ואוויר?
אהבת את זה?4.6/5 (20)