בקיצור |
|
ההתקדמות הטכנולוגית האחרונה בתחום הנוירופרוסטזה הדיבור מבטיחה לשנות את חייהם של אנשים עם שיתוק קשה. הודות לשיטת הפצה רציפה המונעת על ידי בינה מלאכותית, החוקרים עשו צעד חשוב לקראת תקשורת טבעית עבור אנשים אלה. על ידי צמצום ניכרת של הזמן שבין מחשבה לדיבור, טכנולוגיה זו מציעה נצנוץ של תקווה לשפר את איכות חייהם של חולים רבים. הבה נבחן את פרטי החידוש המרתק הזה ואת הפוטנציאל המהפכני שלו.
טכנולוגיה מתקדמת לפענוח מחשבה
חוקרים מאוניברסיטת קליפורניה בברקלי וסן פרנסיסקו פיתחו נוירופרוסטזה המנצלת את AI לתרגום פעילות מוח לדיבור. על ידי מיקוד לקליפת המנוע, מרכז בקרת הדיבור במוח, טכנולוגיה זו מאפשרת לפענח אותות עצביים כדי לייצר מילה נשמעת כמעט באופן מיידי.גישה מהפכנית זו מקרבת את יכולות הפענוח המהירות למכשירים כמו אלכסה וסירי של נוירופרותס.באמצעות אלגוריתם דומה, החוקרים הצליחו לפענח את הנתונים העצביים ולאפשר לראשונה דיפוזיה קולית כמעט סינכרונית. התפתחות זו פותחת את הדרך לסינתזה קולית טבעית ונוזלית יותר לאנשים משותקים.
התהליך מרמז על יירוט האותות שבהם המחשבה מתורגמת לניסוח, ובכך ליירט את הפקודה המוטורית. חידוש זה מאפשר לייצר דיבור נוזלי מפעילות עצבית, ובכך לשפר את חווית המשתמש עבור מטופלים.
אימונים ולמידה
כדי לאמן את ה- AI שלהם, החוקרים ביקשו מהמשתתף לנסות לבטא משפטים מוצגים בשקט, ובכך לרשום את פעילות המוח המתאימה. לדוגמה, אן, משתתפת, ניסתה את המשפט: "היי, מה שלומך?" ».שיטה זו אפשרה ליצור קרטוגרפיה בין חלונות הפעילות העצביים שנוצרו לבין משפט היעד שהיא מנסה לומר מבלי לשלם אותו.
לאחר מכן ה- AI השתמש בפעילות מוח זו כדי ליצור שמע מדומה על בסיס הדיבור המתוכנן, ובכך מאפשר לאמן את המערכת. בנוסף, החוקרים השתמשו בטכנולוגיית סינתזת קולי קיימת וברשומות הקול של המשתתף בעבר כדי ליצור תפוקות שמע מציאותיות. שילוב זה של טכנולוגיות שיפר את הדיוק והנזילות של הדיבור המסונתז, מה שהפך את הניסיון לטבעי ומשכנע יותר.
הפחתת העיכוב לשנייה אחת בלבד
מחקרים קודמים על ממשקי מחשב מוחיים סבלו משמונה שניות לתרגום פעילות מוח לדיבור. שיטת הדיפוזיה הרציפה החדשה מבטלת אי התאמה זו, ומשיגה תפוקה כמעט בזמן אמת.התקדמות זו מאפשרת לייצר דיבור ברור ומובן בזמן אמת מאותות מוח.
כדי להבטיח ש- AI באמת למדה ולא רק חזרו על דפוסים שונו, החוקרים בדקו את יכולתה לייצר מילים חדשות באמצעות אלפבית פונטי של נאט"ו. המודל הצליח, והדגים שהוא למעשה לומד את האלמנטים הבסיסיים של הצליל או הקול. התקדמות זו מקרבת את טכנולוגיית ה- BCI לייצור הדיבור הטבעי, וחוקרים מתמקדים כעת בתוספת של אקספרסיביות רגשית עם קול המסונתז לשיפורים עתידיים.
עתיד מבטיח לאנשים משותקים
▶
טכנולוגיה זו מציעה פוטנציאל משמעותי לשיפור חייהם של אנשים עם שיתוק קשה.הם יוכלו לחשוב משפט ולשמוע אותו מבוטא בקול רם בשנייה.התוצאות דווחו בכתב העת Nature Neuroscience, והדגישו את חשיבות ההתקדמות הזו. תוספת של אקספרסיביות רגשית והאפשרות של תקשורת בזמן אמיתית מסמנים נקודת מפנה בתחום הנוירופרוטות הדיבור.
בעוד המחקר ממשיך להתפתח, אנו יכולים לצפות לשיפורים נוספים שיעשירו עוד יותר את חווית המשתמש. חידוש זה מוביל אותנו לחשוב: אילו יישומים אחרים יכולים לטכנולוגיה זו בחיי היומיום שלנו וכיצד היא יכולה להפוך את ההבנה שלנו לתקשורת האנושית?
אהבת את זה?4.5/5 (24)