בקיצור |
|
המסע לגלות צורות חיים מחוץ לכדור הארץ תמיד ריתק את האנושות. כיום, למסע זה יש ממד חדש בזכות ההתקדמות הטכנולוגית המהפכנית. מחקר שפורסם לאחרונה בפורסם בגבולות באסטרונומיה ומדעי החללמגלה כי מדענים פיתחו טכנולוגיית לייזר המסוגלת לאתר חיידקים מאובנים במינרלים הדומים לאלה שנמצאו במאדים.תגלית זו עשויה בהחלט לשנות את הגישה שלנו לחקר המאדיםו הודות לספקטרומטר המוני המופעל על ידי לייזר, החוקרים הצליחו לנתח סלעים יבשתיים בדיוק חסר תקדים, ובכך פתחו את הדרך לתגליות פוטנציאליות בכוכב האדום.
להבין את הטכנולוגיה שמאחורי הלייזר
ליבו של התקדמות טכנולוגית זו טמון בשימוש ב-ספקטרומטר המונימופעל על ידי לייזר. מכשיר זה מאפשר לקבוע את ההרכב הכימי של מדגם על ידי מיינון חלקיקיו ועל ידי מדידת המסה שלהם. במחקר זה שופרה הטכנולוגיה בזכות שילוב של אבלציה בלייזר, מה שהופך את הניתוח ליותר מדויק ומותאם למשימות מרחביות.
התהליך מתחיל בירי של לייזר אנרגיה גבוהה על מדגם סלע, וגורם לאידוי חלק קטן ממנו. שיטה זו, המכונה הסרת לייזר, מסלקת חלק זעיר מהחומר, ומאפשרת לנתח את הדגימות מבלי לגרום נזק תרמי משמעותי. לאחר ריסוס, החומר מיונן, כלומר האטומים טעונים באופן חשמלי. הספקטרומטר ההמוני ממיין ומודד יונים אלה, עם היכולת לזהות את ההרכב שלהם בסולם המיקרומטר. לבסוף, מדענים מחפשיםמעצבים ביולוגיים ספציפיים, כמו נוכחות של פחמן, מינרלים הקשורים לפעילות ביולוגית כמו דולומיט או חימר, כמו גם מבנים מאובנים מיקרוסקופיים.
בדיקות על כדור הארץ: הקדמה למאדים
לפני ששלחו טכנולוגיה חדשנית זו למאדים, החוקרים נאלצו להוכיח את יעילותה על כדור הארץ. הם בחרו בדגימות גבס מהקריירה של סידי בוטבל באלג'יריה, אזור עשיר במינרלים גופריים שנוצרו במהלך משבר המליחות המסיני, כאשר הים התיכון התייבש בחלקו. אירוע זה הותיר אחריו מרבצי מינרלים דומים לאלה שנמצאים במאדים.
בעזרת ספקטרומטר המוני ומיקרוסקופיה אופטית גבוהה -רזולוציה, מדענים גילו חוטי מאובנים מעוותים וארוכינים שנקבעו בגבס. חוטים אלה היו מוקפים על ידי דולומיט, חימר ופיריט, מינרלים הידועים כמי שנוצרו בנוכחות חיי מיקרוביאלים. דולומיט, למשל, דורש בדרך כלל פעילות ביולוגית או תנאי טמפרטורה ולחץ קיצוניים. נוכחותו בגבס מרמזת מאוד כי חיי החיידקים מילאו תפקיד בהתפתחותם, תוך חיזוק ההשערה כי חתימות דומות על מאדים יכולות להצביע על חיים עתיקים.
השלכות על חקר המאדים
תגלית זו פותחת נקודות מבט חדשות לחקירת מרץ. על פי נתוני Youcef Sellam, דוקטורנט במכון לפיזיקה באוניברסיטת ברן והמחבר הראשון של המחקר, התוצאות מספקות מסגרת מתודולוגית לאיתור ביו -מעצבים במינרלים סולפטיים מאדים, ועלולה להנחות משימות חקר עתידיות.
על ידי הוכחה כי ספקטרומטר המוני המונע על ידי לייזר יכול לאתר בהצלחה את חיי החיידקים מאובנים בחומרים גופריים יבשתיים, מחקר זה מקים את היסודות של השימוש בטכנולוגיה דומה במאדים. אם Rovers או Landers עתידיים מצוידים בכלי מתקדם זה, הם יכולים לנתח בזמן אמת את מרבצי המאדים הגופריים בחיפוש אחר ביו -מעצורים שיכולים לאשר את קיומם של החיים של החיים במאדים. מעבר להשלכותיו על אסטרוביולוגיה, מחקר זה מסמן גם צעד חשוב עבור אלג'יריה, בהיותו החיפוש הראשון אחר סוג זה כדי להשתמש באנלוגי יבשתית אלג'ירית לחודש מרץ.
החשיבות של חדשנות טכנולוגית
חדשנות טכנולוגית נמצאת בלב התקדמות זו. על ידי שילוב טכנולוגיית לייזר בספקטרומטר ההמוני, החוקרים עשו צעד חדש בדייקנות הניתוחים הגיאולוגיים.הבהרה זו חיונית לחקירה מרחבית בה כל מדגם יקרו
בנוסף, לטכנולוגיה זו יכול להיות גם יישומים על כדור הארץ, במיוחד במחקר של סביבות קיצוניות ולא נחקרות. על ידי מתן ניתוח מעמד של חומרים גיאולוגיים, הוא יכול לתרום להבנה טובה יותר של ההיסטוריה של כדור הארץ שלנו, תוך פתיחת הדרך לחידושים בתחומים מדעיים אחרים.
בעוד הטכנולוגיה ממשיכה להתקדם, שאלה נמשכת: עד כמה התגליות הללו יכולות להוביל אותנו במסע שלנו למצוא חיים מעבר לכוכב הלכת שלנו?
אהבת את זה?4.5/5 (20)