בקיצור |
|
ביקום המרתק של מטוסים ניסיוניים, Grumman X-29 נבדל על ידי המראה הייחודי שלו ומאפייניו הטכניים הנועזים. מטוס מחקר זה, שתוכנן בשנות השמונים, שובה את דמיונם של מהנדסי אווירונאוטיקה וחובבי תעופה בזכותו בזכותוכנפיים הפוכותוזההיציבות התפשרה בכוונהו אלמנטים אלה, המופיעים במבט ראשון כטעויות עיצוב, הם למעשה פרי ההשתקפות הנרחבת שמטרתה לפרסם את גבולות האווירודינמיקה ותמרון. הבה נבחן יחד את ההיבטים השונים של המכשיר יוצא הדופן הזה.
מקור הרעיון של כנפיים הפוכות
הרעיון של כנפיים הפוכות, המורכב בכיוון הכנפיים קדימה ולא לאחור, לא נולד עם ה- X-29.מהנדסי אווירונאוטיקה חוו רעיון זה משנות השלושים של המאה העשריםו באותה תקופה התעופה התרחבה, ומעצבים חיפשו כל הזמן לשפר את ביצועי המטוסים. בין החידושים הרבים שנבדקו, הכנפיים ההפוכות בלטו בפוטנציאל שלהםלְהַפחִיתובשפר את יכולת התמרוןו
במהלך מלחמת העולם השנייה, גרמניה ניסתה לגרום למושג זה להתקרב עם הג'ונקרס ג'ו 287, מפציץ טקטי בתגובה. למרות התקוות שהוצבו בעיצוב חדשני זה, התוצאות לא היו בציפיות. הכנפיים סבלו מחוסר יציבות מוגזמת בגלל כיפוף מוגזם, מה שהקשה על המטוס לשליטה. בשנות השישים שילב גם HANSA JET HFB-320 כנפיים הפוכות, אך שוב, ההצלחה הייתה מוגבלת.
בשנות השבעים התקדמות בחומרים מורכבים וטכנולוגיות בקרה העניקה עניין מחדש בכנפיים הפוכות. התפתחות שלמרוכבים פחמןיותר נוקשה ואור, כמו גם התקדמות במדעי המחשב, איפשר לבקר מחדש במושג זה בתקווה להתגבר על בעיות הכפיפה וחוסר היציבות. בהקשר זה נולד ה- X-29, מסומן על ידי מחקר אינטנסיבי על השימוש בטכנולוגיות חדשות אלה כדי לשלוט במסגרת אוויר לא יציבה מיסודה.
#תְעוּפָההמטוס הלא טיפוסי גרוממן X-29 עם כנפיים הפוכות המריא לראשונה לפני 40 שנה.https://t.co/2wpllabgpb
- פייר צ'מרד (@pchamard)24 בדצמבר 2024
פרויקט X-29 הושק בזכות שיתוף הפעולה בין DARPA, חיל האוויר האמריקני ונאס"א, שלוש ישויות המבקשות לחקור אתגבולות של אווירודינמיקה מסורתיתו בשנת 1984, הטיסה הראשונה של ה- X-29 סימנה אבן דרך חשובה בתולדות האווירונאוטיקה, כאיון מחקר שנועד לבחון את היכולות של כנפיים הפוכות ומערכות בקרה מתקדמות.
כדי להפחית את העלויות, המעצבים ביססו את גוף המטוס X-29 על זה של לוחם החופש F-5, והצטרפו לציוד הנחיתה F-15. לשימוש זה בטכנולוגיות מוכחות יש משאבים מרוכזים בחדשנות אווירודינמית. כנפי ה- X-29 היו ממוקמות עוד יותר על גוף המטוס, וברווזים, ולא מייצבי זנב מסורתיים, הונחו בחזית, מה שהעניק למכשיר את המראה הייחודי שלו.
ה- X-29 היה מצויד במנוע ג'נרל אלקטריק F404-GE-400, המסוגל לייצר 16,000 פאונד דחף, ומאפשר למטוס להגיע למהירות מקסימאלית של מאך 1.5 ותקרה תפעולית של 50,000 רגל. עם זאת, זהו זהחוסר יציבות אווירודינמיתמבוקרת שהפכה את ייחודיותה. תודה למערכת שלעף על ידי חוטמתקדם, ה- X-29 יכול היה לבצע תיקוני טיסה במהירות של 40 פעמים בשנייה, שהיה חיוני לשמירה על שליטת המטוס.
האתגרים של חוסר יציבות מבוקרת
THEהיציבות התפשרה בכוונהשל ה- X-29 היה גם כוחו וגם האתגר העיקרי שלו. מסגרת לא יציבה יכולה להציע זריזות יוצאת דופן, אך יש לה גם סיכונים ניכרים. ה- X-29 תוכנן להיות זריז במיוחד, מסוגל לתמרונים מהירים ומדויקים, וזה מכריע בתרחישים הלחימה האווירית.
@vortex_generator מדוע הכנפיים של כמה מטוסים הפוכים? 🧐#dassault #vortexGenerator #Concorde #AirFrance #Armedelair #marinenationale #dassaultrafale #pilotele #pilotechass #Sukhoi #גרוממן #x29 #SU47 #Ingenieuraeronautique
עם זאת, חוסר יציבות זה הקשה על המטוס לטייס ללא עזרת מערכת הבקרה הדיגיטלית המתוחכמת שלה.מערכת הזבוב של החוט של ה- X-29 הייתה מהפכנית בתקופתהבאמצעות שלושה מחשבים כדי לתקן כל העת את מסלול המטוס. מערכת יתירות ממוחשבת זו הבטיחה ששניים משלושת המחשבים יוכלו "להצביע" כדי לבטל את ההודעה השלישית במקרה של אי הסכמה, ובכך להבטיח את הבטיחות והיציבות של הטיסה.
למרות ההתקדמות הללו, טייס ה- X-29 נותר משימה תובענית. כפי שתואר על ידי טייס הבדיקה של רוג'רס א. סמית ', ללא מערכת בקרת הטיסה, ניתן היה לשבור את המכשיר בטיסה בגלל חוסר היציבות הקיצונית שלו. מאפיין זה הדגיש את החשיבות המכריעה של ההתקדמות הטכנולוגית לשלוט בתפיסות רדיקליות כאלה.
הירושה ותורתו של ה- X-29
אף על פי ש- X-29 מעולם לא נועד להיכנס לייצור המוני או להפוך למטוס קרב מבצעי, פיתוחו איפשר התקדמות מרובה בתחום האווירונאוטיקה. התוכנית סיפקה נתונים יקרי ערך על השימושחומרים מורכביםוהפוטנציאל שלמערכות בקרה דיגיטליותו
חידושים X-29 סללו את הדרך לתפיסות עתידניות בתעופה צבאית ומסחרית. השיעורים שנלמדו מפרויקט זה השפיעו על תכנון מטוסים מודרניים רבים, שם השימוש בטכנולוגיית זבוב-על-חוט נפוץ כיום. החוויה שנרכשה עם ה- X-29 סייעה גם בשיפור ההבנה של דינמיקת הטיסה המורכבת הקשורה למנהלים לא יציבים.
בנוסף, ה- X-29 עורר השראה לדור חדש של מהנדסים ומעצבים, תוך חיזוק הרעיון כי דחיפת גבולות החשיבה המקובלת יכולה להוביל לחידושים משמעותיים. הוא הראה שאפילו את המושגים הנועזים ביותר ניתן לבצע בהצלחה, בתנאי שיש להם טכנולוגיות נאותות לתמיכה בהן.
X-29 במוזיאונים ומקומו בהיסטוריה
▶
כיום מוצגים אבות-טיפוס X-29 במוזיאונים כמו המוזיאון הלאומי של חיל האוויר בדייטון, אוהיו, ומרכז המחקר לטיסה של נאס"א ארמסטרונג באדוארדס, קליפורניה. תערוכות אלה מאפשרות לציבור לגלות את אחד המטוסים הייחודיים ביותר בתולדות התעופה.
תצוגת ה- X-29 במקומות יוקרתיים אלה מדגישה את חשיבותה כאבן דרך בהתפתחות תפיסת המטוסים. זה מעיד על יכולתה של האנושות לחדש ולהתגבר על אתגרים טכניים, גם כאשר הדבר מרמז על תשאול עקרונות מבוססים.X-29 נותר סמל של כושר ההמצאה והנחישותשהניעו אווירונאוטיקה לאופקים חדשים.
בעוד אנו מעריצים את המטוס יוצא הדופן הזה, אנו מוזמנים לחשוב על עתיד האווירונאוטיקה והגבולות החדשים שנוכל לחצות. מה יהיו החידושים הבאים שיגדירו מחדש את ההבנה שלנו בגניבה וטכנולוגיה?
אהבת את זה?4.4/5 (21)